mereka

kasi ikan makan.

27 June 2014

08 May 2014

Memori hempedu

Kadang, aku bencikan kenangan
Aku benci bilamana ia menghasilkan genangan

Tuhan,
Jangan Engkau hilangkan
Melainkan Engkau kembalikan

29 April 2014

selama kita memiliki kita

 " mencari teman hidup itu bukan perihal tampang, harta, apalagi gelar. tapi tentang seseorang yang mau duduk bersamamu sampai rambut memutih dan raga tak lagi mampu berbuat banyak namun masih bisa memberikan sekadar pelukan hangat.

banyak dari kita terdistrosi dengan tampang dan gaya, lupa bahwa sebenarnya komitmen itu tentang komunikasi. aku selalu percaya, cinta adalah reaksi kimia, gabungan feromon, endorfin dan serotonin. setelah beberapa tahun, zat-zat tersebut akan hilang dari pasangan.

iya, cinta bisa menghilang. lalu kenapa kakek nenekku bisa bertahan hidup sampai mereka berdua meninggal? kerana saat cinta menghilang, mereka mempunyai sesuatu yang disebut kasih sayang, keterbiasaan, empati dan tentu saja komunikasi.

jadi untukmu, aku tidak pasti sampai kapan aku bisa jatuh cinta kepadamu, tapi aku bisa jamin, aku akan jadi orang yang terbangun disebelahmu dan berkata, " hidup akan baik-baik saja selama kita memiliki kita. " "

23 April 2014

get up son

A man once asked his father,

" Father, how will i ever find the right women? "

His father replied,

" Forget finding the right women, focus on being the right man. "

30 March 2014

Kita tunggu, ya hati?

Banyak betul spekulasi
Aku dengar tanpa aku tanya

Telinga aku dengar
Mata aku baca

Tapi hati aku
Tak mahu percaya

Wahai hati
Kita kuat ya?

18 March 2014

Yang sekadar.

Kalau hidup sekadar hidup,
Babi dihutan juga hidup.

Kalau bekerja sekadar bekerja,
Kera dihutan juga bekerja.

-Hamka Buya.

11 March 2014

بسم الله الرحمن الرحيم
من ديوان الامام الشافعي رحمه الله


ما في المقامِ لذي عقلٍ وذي أدبِ


Menetap di satu tempat bagi orang cerdik dan bertamadun itu tidaklah


مِنْ رَاحَة ٍ فَدعِ الأَوْطَانَ واغْتَرِبِ

Dianggap sebagai suatu kerehatan /sesuatu yang menyenangkannya.
Justeru tinggalkanlah tanah airmu dan mengembaralah!


سافر تجد عوضاً عمَّن تفارقهُ

pergilah musafir, engkau pasti dapat pengganti
sesiapa yang kau tinggalkan


وَانْصِبْ فَإنَّ لَذِيذَ الْعَيْشِ فِي النَّصَبِ

Dan berusahalah, kerana kelazatan hidup itu adalah apabila bersusah-payah
Aku melihat bahawa air yang berhenti mengalir/ bertakung itu akan merosakkannya (jadi tidak bersih)


إِنْ سَاحَ طَابَ وَإنْ لَمْ يَجْرِ لَمْ يَطِبِ 

Jika terus mengalir eloklah ia, sekiranya tidak mengalir, itu tidak baik baginya
(akan tercemar)


والأسدُ لولا فراقُ الأرض ما افترست

Singa sekiranya tidak keluar daripada kepompong dunianya, nescaya tidak akan 
mendapat mangsanya 


والسَّهمُ لولا فراقُ القوسِ لم يصب

Dan anak panah, kalau tidak berpisah daripada busurnya,
nescaya tidak akan mengenai sasarannya


والشمس لو وقفت في الفلكِ دائمة

Matahari sekiranya terhenti, tidak berganjak daripada orbitnya selama-lamanya
(sentiasa siang kerana matahari tidak terbenam)


لَمَلَّهَا النَّاسُ مِنْ عُجْمٍ وَمِنَ عَرَبِ

Nescaya akan bosanlah seluruh manusia, tidak kira Arab mahupun ‘Ajam


والتَّبْرَ كالتُّرْبَ مُلْقَى في أَمَاكِنِهِ

Emas hitam (dalam tanah lombong) adalah sama seperti 
ketulan tanah biasa,
sekiranya dibiarkan di tempatnya (tidak dikeluarkan)


والعودُ في أرضه نوعً من الحطب

Dan kayu ‘aud (dibuat minyak wangi/gaharu) sekiranya kekal di tanah, maka samalah seperti kayu biasa


فإن تغرَّب هذا عزَّ مطلبهُ

Jika (kayu ‘aud) ini dikeluarkan, maka hebat dan tinggilah permintaannya


وإنْ تَغَرَّبَ ذَاكَ عَزَّ كالذَّهَبِ

Dan jika (emas hitam) itu dikeluarkan, maka hebatlah ia sebagai emas


21 February 2014

masihkah

purnama beredar meninggalkan bayang di pinggir kali
perginya tika semua sedang lena diulit mimpi

cuma ;
aku harap, tika bulan kembali menebar cahya ke seluruh alam
aku masih lagi diantara yang terkena tempias cahyanya
kerna mana mungkin aku kan hidup tanpa benderang cahya sang bulan

cuma ;
kelak, aku masih lagi cinta hatinya

18 February 2014

19 februari: Selamat hari jadi, sayang.

di setiap angan mu yang tersimpan
di setiap cita-cita mu yang tercipta
di setiap imagi mu yang diimpi

kudoakan kuharapkan agar
segalanya kan dikabul Illahi

selamat hari jadi, sayang.

diciptakan doa, 
agar aku bisa mencintai mu dari kejauhan
kerna mendekat
belum tentu membaikkan aku

sana helwa ya habibi.

N.23

11 February 2014

Gua percaya

gua percaya, sejak kita masih lagi di dalam perut ibu kita, di setiap rezeki, ajal dan jodoh sudah di tulis untuk kita, yang tinggal hanya usaha. dan ya, gua sesungguhnya sedang berusaha.

19 January 2014

21 December 2013

aku kata dan kau kata

kau kata
rusuk kiri yang aku cari
takkan pernah kan aku temui

aku kata
habis yang sesuai nak jumpa dekat mana?

kau kata
yang sedang-sedang
yang muat-muat dengan hati kita

aku kata
hati kau?

03 December 2013

tak terubahkan


dalam suasana aku berduduk teguh sehingga terkeras setiap hirup;
aku menunggu dia hidupkan sepenuhnya
aku menangis agar dikasiankan mimpiku seikhlasnya.

dalam bayangan aku berlutut tegap sehingga terkemam setiap degup;
aku mengemis dia bagikan seredhanya
aku merengek agar diihsankan dirimu selamanya.

namun aku lupa;
dalam keadaan terjasad suasana bayangan aku bersujudsimpuh duduk-berlutut itu tadi,
telah tertulis atas awan berdakwat pekat likat kekal tak-terubahkan--

jodoh mati sesungguhnya--
wahai manusia, pendeta dan rakyat jelata;
telah siap hikayatnya.

mintarayulah,
pujuksembahlah,
tunggutangislah,
emisrengeklah;

--tak terubahkan.

fynn.

02 December 2013

cenderawasih kayangan

pulang tadi
aku bersua cenderawasih kayangan
lalu aku tanya

" mengapa kau belayar songsang di awan meninggalkan kayangan? "

lalu dijawabnya cenderawasih kayangan

" kerna tak semua yang dikayangan itu milik aku,
dan tak semua yang dikayangan mampu aku miliki. "

tengkujuh dan saluran berbayar.

tengkujuh
kalau macam ni
tak dapat tonton Astro

-pantai timur

27 November 2013

kau ingat ?

diskusi terakhir kita
bila yang terakhir?
diskusi canda kita
bila yang terakhir?
diskusi lara kita
bila yang terakhir?

kau ingat?
apa yang kau ingat?

aku ingat
aku ingat segala yang kau ingat aku lupa

30 September 2013

hutang wajib dibayar walaupun tidak dituntut.
( surah Al-Baqarah ayat 283 )

makanya
walaupun aku menjadi miskin dengan membayar hutang
itu lebih baik daripada mati dalam dalam hutang


celaka.

sudah -sudahlah berjanji.

14 September 2013

asal kau tahu, bahwasanya sepi itu membunuh.

sayang
asal kau tahu
sepi itu membunuh

namun
andai ada badai atau ribut
yang menggoncang hati
lalu pecah empangnya tak terseka
hingga tumpah jernih airnya ke pipi
langsung terus padaku
curah luahkan segalanya padaku
aku kan pendengarmu yang paling setia?

cuma--

ajari aku bahasamu
kerna cuma bulan yang tahu membikin cahaya indah bertebar
kerna bintang hanya tahu mengerdip diam dengan kilau berpijar

ya
aku bukan pengeran jiwa
mahupun arjuna rasa
diposisiku mungkin aku bukan yang layak
untuk tahu rasa lewat dasar hatimu yang mungkin sulit

cuma--

sayang
asal kau tahu
sepi itu membunuh

11 September 2013

pergi mu yang sebentar cuma. agaknya.


"Aku pergi sekejap saja
Usah mengalir si air mata."
Itu pesan terakhir dia
Sebelum hilang. buat seketika. 

tapi yang sebetulnya, tak pernah pun dia tinggal pesan.

ah tidak mengapalah
kerna kau itu kan bulan
suka sembunyi di balik awan
bila hilangnya awan
maka kembalilah bulan

09 September 2013

jenis yang bagaimana aku? jenis semacam jebat. mungkin.

aku
jenis manusia
tak mudah cair
pada manis janji

aku
jenis jebat
yang punya mulut
yang punya tangan
yang punya kaki

tak sampai mati mahu aku simpan

* aku jebat. jenis derhaka. 

17 August 2013

demi malam, di manakah kejora?

demi malam
demi malam yang menyaksikanmu berkata-kata yang menggetarkan jiwaku
demi malam yang membangkitkan aku dari lena yang maha panjang
demi malam yang membuatkan mindaku terbang dan dadaku kencang
dan demi malam yang tidak aku bayangkan jika katamu menjadi nyata

demi malam yang bergilir siang
demi malam dililit seribu bintang
demi sunyi yang mengingati hanya syahdu
demi kasih yang mengulit
demi sendu yang merintih
memugar cinta yang tak mahu pergi

demi malam yang selalu mengejutkan aku
lalu berdiri di pinggir jendela
mengais kisah semalam
mengait rindu yang bertebar

ada suara berbisik
memintaku mengutip cinta yang telah gugur

walau tiada dahan yang utuh
walau tiada ranting yang bugar
namun akarnya masih tetap mengharap
walau setitik nikmat cinta

"demi Tuhan sebagaimana aku redha dengan dugaan-Nya, dan demi Tuhan juga aku redha dengan ketentuan-Nya."

15 August 2013

cinta --
dipersoal mengapa hadirnya selalu bukan pada yang menerima lalu dijawabnya ;
tidak semua cocok pada perkakas yang hadir --

06 August 2013

kehadapan buat kedua ibu dan bapa patik, adik, abang, kakak, saudara mara, kekasih, teman-teman, lovers and haters.

di sini ingin sekali patik memohon ampun dan maaf di atas ketidak punyaan waktu yang cukup terhadap kalian. yelah, patik ini seorang businessman, kerja patik menuntut patik memberikan komitmen dua ratus percent terhadap kerja patik. patik bukan pekerja gomen atau swasta yang mana hanya bekerja 6 7 hari seminggu dan waktu kerja 8 hingga 5 petang. bukan.

disebabkan minat patik yang mendalam terhadap business makanya patik sanggup mengorbankan kerjaya patik sebagai marine surveyor dan concentrate hanya pada business. patik mula dari kosong. dari bawah. dengan berkat kesungguhan usaha dan doa patik, dan setelah mengharungi detik-detik payah yang bermacam-macam, mencuba itu dan ini, akhirnya patik berjaya.

patik pernah punya rumah sendiri, dan mampu berbelanja beratus ratus sehari. hingga patik juga pernah memiliki dining sendiri. bayangkan pada usia 22 tahun patik sudah punya dining sendiri. dining patik terletak di laman seri business park shah alam. patik pernah jadi yang bukan calang-calang. satu laman seri kenal patik. patik bangga.

tapi yang namanya gula itu manisnya tidak lama. dan yang namanya manusia itu hatinya juga tidak sama warnanya. - -

dependekkan cerita, sejak dua tiga bulan yang lepas patik memulakan business yang lain. hampir berjaya. hampir saja. jika mengikut pada perancangannya. tapi juga yang selalu dikata yang cerah itu tidak semestinya sampai ke petang.

disebabkan sedikit kebodohan patik sendiri dan membiarkan nama patik diguna segala, maka patik dianiaya. patik tiba-tiba jatuh. patik dicari, patik dituduhnya menipu itu dan ini.

lalu patik di issue berbagai tuntutan dan saman. patik dikena tindakan dan diarah membayar sejumlah wang yang jumlahnya sungguh patik tidak mampu.

dan jika tidak, patik dikena lima tahun penjara, denda seratus ribu ringgit dan lima kali sebatan. sungguh, patik terkena. diugut dicari jadi mainan. hingga ada yang menunggu di rumah bonda mencari patik.

demi Tuhan, patik tidak pernah patik rasakan sebegini macam. demi nyawa, segala harta yang ada nilainya patik "tunaikan". kereta patik korbankan, motor, handphone, sepatu, jam tangan, segala yang boleh patik "tunaikan".

malah terpaksa patik tebalkan muka meminjam sini dan sana. dan demi Tuhan juga, jika ikutkan hati, sumpah takkan patik berbuat demikian. tapi apakan demi nyawa dan demi keterpaksaan, patik rela walau maruah patik dijatuh. malunya meminta-minta usah dikata.

maka maafkan patik kepada sesiapa yang tersusah kerna patik. maafkan patik. demi Tuhan maafkan patik.

namun patik bersyukur kerna masih ada yang sudi membantu, terutama ibu dan bapa patik. cuma tidak perlulah patik ceritakan bagaimana cara mereka cuba membantu patik.

dan patik juga tetap bersyukur kerna walau dengan apa yang terjadi, ini membuatkan patik lebih sedar akan khilaf patik pada semua. khilaf patik Tuhan, khilaf patik pada kedua ibu dan bapa patik, dan khilaf patik pada semua.

pada Tuhan, mungkin patik lalai, maka sekarang patik sedar dan ini membutakan patik lebih mendekatkan diri terhadap Nya.

pada ibu bapa dan keluarga, mungkin patik sedikit lupa akan tanggungjawab yang patut patik laksanakan, maka sekarang patik bertekad akan cuba merubah segala.

ah, seumur hidup patik, ini ramadan yang paling panjang dan paling sukar patik lalui. juga pengalaman yang demi Tuhan tidak akan patik lupa walau sampai bila-bila.

sesungguhnya aturan Tuhan ini tidak perlu dipertikaikan. ada masa yang di atas dan ada pula masa yang di bawah. dan sekarang patik berada betul-betul yang dibawah. yang dibawah sekali. patik cuma perlu redha dan teruskan perjuangan hidup.

terlalu banyak pengalaman dan pengajaran yang patik peroleh.
ingat Tuhan bukan hanya pada waktu kita susah. jangan pernah diabai tanggungjawab terhadap kedua ibu bapa dan keluarga. akhirnya, never trust people.

pabila senang, yang tak kenal jadi kawan, yang tak pernah peduli jadi saudara. tapi pabila jatuh, yang kawan jadi asing, yang paling kau harapkan jadi menjauh.

yang jadi tangan kaki untuk tolak terajang untuk jatuh itu banyak, tapi nak dicari tangan kaki yang menghulur mengajak ke atas semula itu usahlah dicari. usahlah.

patik sekarang sedang jatuh terduduk terjelepuk tertiarap tertonggeng.

tapi patik mahu bangun semula, cuma tolong jangan sepak terajang patik. biar patik bangun sendiri.


08 June 2013

aku yang tidak boleh tidak

yang sebenarnya
aku tidak boleh untuk tidak terhadap kamu
itu bukan pinta mulutku
tapi itu pinta lubuk hatiku

jujur tanpa ada yang tahu aku terlalu menginginkan
cuma harap-harapnya
nanti kan punya waktu
buat kita

kerna aku
tidak boleh untuk tidak terhadap kamu

02 June 2013

terpernah sekali aku terpercaya

kadang-kadang
atau terpernah
kau buat aku percaya
yang bahawasanya
kau adalah milikku
selamanya dan mutlak
tapi juga pernah
kau buat aku rasa
yang bahawasanya
aku ini langsung
tidak layak buatmu
walau di alam mimpi

semakin aku bertahan dengan harapan tersimpan semakin aku tak punya daya meluluhkan jiwa yang sama

andai sekarang aku bilang rindu
pasti itu akan buatkan kau jemu
pasti kan kau bilang aku ini penipu

"ah, rindu konon"
"apa yang ada pada rindu?"
"apa rindu boleh bikin aku senang?"

dan makanya aku henti bilang rindu
yang bakal buat kau rasa jemu

walaupun dalam lubuk hati aku
yang paling terdalam sekali
rasa itu masih tersimpan sebanyak butiran pasir pantai

aku boleh
terbang jauh kalau itu yang kau mahu
aku boleh
dipijak lusuh untuk mendindingmu
dari sang musuh
tapi untuk kau hilang dari aku sesuatu yang tak termampu

31 May 2013

DIRGAHAYU DARUL MAKMUR.

well, Darul Makmur give you the history and experience that you never had before.

and today, we're gonna play in bukit jalil, and again, whatever the result comes, i still proud to be PAHANESE.

yes this is it and yes this is darul makmur.
yes this is pantai timur. and yes tonight, we unite together.











oh, before forgot, this is the "man of the match" that night. congrats to him. good job boy!



18 May 2013

hey si peices

agaknya
pieces memang sudah begitu lakunya -
cukup figura
takkan mengerti
sampai sudah
biar takdir

12 May 2013

buat insan yang terrrpaling aku sayang.

pagi tadi bangun lambat, pukul sepuluh. dan seperti biasa, seusai bangun rutinku terus ke meja dapur. aku nampak ibu di dapur, sedang mengemas-ngemas. ibuku datang padaku dan terus saja mempelawa aku makan, ibu tanya mahu makan apa dan aku kata apa saja. lalu ibu buatkan aku sekeping roti canai segera dan segelas milo hangat kegemaran anaknya ini. habis sekeping roti canai segera yang digoreng tadi, ibu lagi datang dan mempelawa jika aku mahukannya lagi dan aku mengangguk. tanpa lambat terus ibu gorengkan roti canai segera itu lagi.

ibu, hari ini kan hari ibu, dan hari ini juga hari jadi ibu, tapi ibu melayan aku seperti hari ini hari jadi buat aku. dan hari ini kan ibu demam, sejak dua tiga hari lepas lagi. ibu kata ibu tak larat nak masak banyak-banyak. tapi pagi ni ibu macam takda apa-apa bila melayan aku. walhal aku tau ibu kan tak sihat. ibu, patutnya aku yang melayan ibu.

ibu, anak ibu ni dah nak masuk 24 tahun bu, anak ibu ni dah besar. tapi ibu melayan anak ibu ni macam anak ibu ni masih kecil. atau mungkin kerna aku lah satu-satunya anak ibu? ah aku rasa kalau ibu ada sepuluh orang anak pun masih juga ibu akan melayan kesemunya begini. aku tahu.

ibu, terima kasih di atas segalanya, SEGALA-SEGALNYA.

ibu, terima kasih kerana melahirkan aku.

ibu, kau cinta firdausiku.

ibu, selamat hari ibu, dan selamat hari jadi, ibu.

harapannya ini bukan mata akhir

pada mulanya. waktu lama dahulu. servis dimulakan sang juwita. tapi kini, mungkin servisnya sudah mula bertukar tangan. kini giliran sang arjuna yang melakukan servis. cuma harapannya agar sang juwita dapat menyambut servis sang arjuna dengan cermat dan erat, dan mengembalikannya kepada sang arjuna. dan akhirnya moga permainan dapat dimainkan secara normal. dan cumanya lagi, harap-harap game kali ini takkan punya mata akhir.

patah tak tumbuh hilang tak berganti

memang
jika mengikut resamnya
yang patah akan tumbuh 
dan yang hilang akan berganti
tapi
kalau patahnya dipijak-pijak diracun-racun
mana mau tumbuhnya semula?
dan
kalau hilangnya sejuta tahun serta ditutup hijabnya
mana mau datangnya pengganti?

29 April 2013

perginya seorang teman.

pedo,
aku ingat lagi time mula-mula masuk kolej dulu,
dapat duduk hostel geliga duduk dorm, ada katil double decker banyak-banyak.
aku sorang-sorang bukan ada kawan lagi pun.
aku duduk katil atas,kau pulak katil bawah depan aku.
aku mula-mula masuk diam je, tapi aku tengok kau kecoh gila, dengan semua orang kau tegur.
hari-hari awal tu kau je sibuk panggil aku ajak datang lepak katil kau, time tu kau bawak biskut, kau ajak.
lama-lama terus jadi geng.

kita pulak kebetulan course sama, so satu class.
hari-hari jalan kaki sama-sama pergi class. aku, kau, fariq.
kat dalam class pun kau antara paling kecoh, kau yang start panggil aku AMAR PEKAN.
pastu kau suruh budak-budak lain panggil aku pekan jugak, kecoh.

petang time class habis lagi kita jalan kaki pergi pantai main bola, kau boleh tahan jugak aku tengok main.
pastu bila malam main futsal pulak, kadang-kadang sampai 2 3 pagi main lagi.
main counter strike pun kau hebat jugak, hari-hari kita main, sampai subuh.

dah berapa sem tu kita dapat rumah sewa baru kat depan sekolah cina tu, rumah flat, kita duduk 8 orang.
rumah tu kat hall tu kira macam kau lah yang conquer. dah jadi bilik kau.
bila tidur kau setia dengan selimut dengan bantal busuk kau, budak-budak suruh buang kau taknak.

bila boring kau suka nyanyi sambil main gitar, bising gila. lagu semua yang ala-ala ST12.
time ada duit sikit kita semua pergi sewa studio kat CP, jamming ramai-ramai, sampai ke kuantan pun pernah.

bila tidur kau tak boleh tak dengar lagu. kau selalu pinjam handphone aku dengar lagu pasal handphone aku express music lagi banyak lagu best.
kau pinjam sampai habis bateri aku then baru kau pulangkan.
rasa tak boleh tidur kau main pulak game lumba kereta sampai semua orang dah tidur tapi kau still main game lagi.

time hari sukan tu kau pernah menyamar jadi awek junior sms aku nak berkenalan bagai. aku percaya gila. lama kot. last-last baru kantoi rupanya kau yang menyamar. kau pakai nombor baru.

entah, banyak gila pasal kau ni, tapi dalam geng kita kau yang paling kelakar. macam-macam.
dah habis kolej kau balik johor praktikal kat sana then terus dapat kerja sana jugak, aku balik klang.
since tu ada lah dua kali agaknya jumpa kau.

awal bulan 6 ni fariq kawen, aku ingat nak datang then nak suruh semua budak-budak kita datang jugak.
nak jumpa semua, lama gila tak jumpa.

tapi tadi fariq call aku, dia cakap kau dah takda, aku mula macam tak percaya, sebab baru dua tiga hari lepas kita komen-komen kat gambar kau, ni fariq kata kau dah takda pulak.
tapi fariq confirm balik dengan pami, fariq cakap memang confirm.

pedo, tak sangka kau pergi dulu. aku ingat kita boleh jumpa lagi, tapi tak.
apapun aku nak mintak maaf kalau selama kita berkawan aku ada buat kau terasa ke apa.

dan aku mintak maaf tak dapat nak bagi penghormatan terakhir kat kau. insya Allah kalau diizinkan nanti aku dengan kawan-kawan datang ziarah kat kampung kau.

tapi tadi lepas isya' aku dah sedekahkan Al-Fatihah dengan surah Yassin. aku doakan moga roh kau tenang dan sentiasa dicucuri rahmat serta ditempatkan dikalangan orang-orang yang beriman.

Al-Fatihah.





24 April 2013

kelmarin malam. aku dapat satu mimpi. gigi aku longgar. maka perlahan-lahan aku goyangkan lalu tercabut. pagi aku bangkit. aku fikir. apa maksudnya mimpi itu. dan hari ini. aku tahu segalanya. tentang kecelakaan. kecelakaaan yang mungkin memberi pengajaran dan penyesalan di sepanjang hayat. demi Tuhan, ini bukan celaka yang manis.

23 April 2013

is being too nice is a bad things?

is being too nice is a bad things?

hey what's so bad about being "too nice"?
honestly, im still searching what the meaning of "too nice".  
for example, when im nice to a girl there's a reason for that and it's because i respect her for who she is and enjoy being around her and when im really nice it's because i care about her, want to make her happy, and be there for her. how is that a bad thing? the fact a guy is really nice to you and is genuine about it should make you feel good about yourself instead of causing you to find the nearest jerk who will treat you like garbage and then discard you and make you feel worse. i dont get this. i dont know but maybe girls perceive nice guys as spineless. on the other hand, jerks are perceived as strong and exciting because of the fact that they take rejection well and just "move on to the next one".

yah in relationship, being nice means must always be there. and now im thinking maybe being always there is boring. why? yes its cool we always take the time to be there for her. but always remember that in order for relationship to work, we must have space so they can grow individually. maybe growing individually gives a higher percentage for our relationship to last longer. idk.

and being too nice maybe makes me seem too good to be real. so, if i being too nice right from the start, women will take this as a sign that im hiding my ugly self behind this nice guy act. maybe. idk.

also, nice guys can't say no. but now i think it's okay to say no when i need to. 

however, most of the time, being "too nice" has ever been someone's reason for rejecting you, niceness can feel more like a curse than a blessing. haha. yeah and i know hows that feel. :)
dude, nice guys finish last. being nice is a great personality trait; it's just that sometimes being nice gives you an unfair disadvantage.

hey ever heard women says:

" I don't like when guys are "too nice" because it makes me uncomfortable
                                 or
" saya sukakan awak, tapi awak terlalu baik. "


p/s: * play the game, don't be the one getting played.
      * seriously, sekarang aku nak mengaku mungkin aku adalah orang yang paling baik dalam dunia. tapi aku juga nak mengaku yang kadangnya aku boleh                 jadi manusia paling gampang dalam dunia. seriously im not kidding u. :)

21 April 2013

apa sebenarnya yang mahu kau perjuangkan?

kalau ikut lantakkan, malas mahu aku tulis bangkitkan pasal politik. ok, ini dari my own point of view.
bagi aku lah, keadaan politik negara kita sekarang sedikit sebanyak adalah politik yang sudah hilang nilai moral dan etikanya sehingga mengheret kepada fenomena permusuhan sesama sendiri. politik hanya perebutan kuasa yang menjerumus umat ke kancah polemik persengketaan. politik hanya kuasa. dan kuasa menjadikan manusia alpa terhadap hakikat insaniah. natijahnya manusia hilang kawalan dan kewarasan serta pertimbangan rasional hingga yang lebih tertonjol adalah nilai-nilai kebinatangan dalam amalan berpolitik.

dan bagi generasi-genarasi muda serta sahabat-sahabatku, melibatkan diri di dalam politik tidak salah.bahkan ianya baik dan sekaligus akan menjadi penyambung pada perjuangan generasi-generasi lama. cumanya, elakkanlah dirimu dari belenggu fanatik membuta tuli. tidak perlu kau bersikap partisan sehingga menampakkan kebobrokan diri sendiri. berjuanglah selagi bebas dari sentimen yang menyentuh sensitiviti personal.


malam semalam sewaktu habis futsal ketika lepak-lepak minum bersama kawan-kawan, gua betul-betul tak sangka dua jam "perbualan" kami hanya berkisar mengenai politik. di sebelah pihak menyokong barisan dan sebelah pihak lagi sebaliknya. mereka membentangkan manifesto parti masing-masing dan mempertahankan hak dan kebenaran. membangkitkan pelbagai isu untuk diperjuangkan. tegang.

orang menyalak kau menyalak.
orang melolong kau melolong
apa sebenarnya yang mahu kau perjuangkan?


I representin this place
Where people say murder is the case
REMBAU
the food gonna make your tongue blaze
Step forward,hold your head high
Be proud for where you came from and stay fly
Dats what Im doin
Hobin Jang Hobin
We aint trippin Jang
Tahun dopan ado laie
Pialo Malaysia kito pogang
Lagu nogori berkumandang
Semuo player masuk padang
Tabik hormat tando monang
Kito monang kito monang(kito monang yo)
Duo satu kocik bona
Ompek satu sonyum lebar


Teringek bilo poghah keringek
Nyabit rumput poie sawah
Kojo macam nk mati tapi gaji kocik anak
Itu orang dulu
Tak mcm budak2 sekarang
Susah sikit yo
Dah lari kampung tinggal bondang
Dulu maso kocik2 cito2 angkosawan
Bilo bosa jadi rapper tukar dialek nogori sembilan
Tak ponah terlinteh kek ati nak lupo'an daratan
Sapo tak pueh ati
Jom kito jumpo dopan dopan



Being the most wanted
Dont wake me up from my dream C.R.E.A.M
Rembau Most Wanted
To my boys in N9
Who worked hard and strugglin
Rembau Most Wanted



My brain works faster than computer
Cuz Im the prime mover
Entrepreneur yes I am
Weve been busy chasin dollars
Chillin at Mui Fong with my homies yaw
And If u keep talkin shit others might listening bro
Then gangin up, just pick up your gear
Listen dear
I aint messin wit the coward
I aint messin wit fake gangstas
All I know I keep my rap clean
Being the most wanted
Don't wake me up from my dream
C.R.E.A.M



Lombu ado tali takdo pon tak guno
Tunggu hujan dh ghobeh
Baru payung nk dibuko?
Kojo tak kuek tapi berangan nak hidup sonang
Baik poie mampuih dari susah'an semuo urang
Polik Bona bilo pikir orang tuduh bukan2
Takpo tunggu den dah kayo jangan cubo nadah tangan
Mintak pinjam duit apotah laie tandotangan
Time tu takdo nak berbaik
KAU BOLEH POIE JALAN



Being the most wanted
Dont wake me up from my dream C.R.E.A.M
Rembau Most Wanted
To my boys in N9
Who worked hard and strugglin
Rembau Most Wanted



Rajo Beralam
Penghulu Berluak
Lembago berlingkungan
Buapak beranak buah
Anak buah duduk bersuku-suku
Berapo suku eh?
12

08 April 2013

tentang yang gua suka-suka mahu cerita

tentang kereta
gua suka drive laju-laju.
gua suka drive sebelah tangan, dua jari, atau satu jari.
gua suka follow rapat-rapat.
gua suka drive laju-laju dan gaya drifter kat dalam kawasan parking IKEA sampai bunyi eitttttttt creeettttttttt. oh i dont know how to spell that noise but it just awesome!
thats all makes me feel like a trueee driver.
sehinggalah awal tahun ini gua telah terlibat dalam satu kemalangan di Lebuhraya Pantai Timur.
dan kini gua macam dah berubah sikit.

tentang wanita.
secara zahiriahnya, semua laki-laki mendambakan memiliki wanita yang cantik dan sempurna.
bagaimana pula gua melihatnya bagi pertama kalinya?
gua suka lihat tangan dan kaki mereka.
mengapa? mungkin itu salah satu cara gimana gua menginterpretasikannya.

tentang mandi.
waktu mandi gua takkan kurang dari dua puluh ke dua puluh lima minit.
ketika mandi gua punya rules sendiri.
gua mula dengan memberus gigi, syampu rambut, cinditioner, membersih muka, dan akhirnya badan. seriously rules ini mengikut turutan.
atau jika boleh gua faktakan, bagi lelaki kamar mandi adalah mungkin tempat paling privasi setelah seharian bergelumang dengan penat dan masalah.
dan bagi gua, kamar mandi merupakan tempat paling mustajab untuk berfikir dan mendapatkan sesuatu idea.

tentang rancangan TV.
gua bukanlah seorang penonton tegar sehingga mampu menonton tv seharian suntuk.
gua suakakan rancangan yang pelbagai. berita, sukan, masakan, info semasa, lawak, cinta. semuanya.
tapi jangan tanya mengapa gua suka sangat Hijab Stailista. entah. mungkin kerna gua sukakan fashion. gamaknya.

tentang haiwan.
sejajar dengan perkembangan dunia teknologi kini, gua tidak ketinggalan utuk turut serta dalam menjalinkan hubungan sosial di laman-laman sosial atau di alam maya.
tapi kadangnya di waktu yang tertentu, gua lebih suka bercakap dengan haiwan, contohnya kucing.
bagi gua mereka adalah tempat meluah rasa paling secure berbanding manusia.
mereka juga merupakan penyimpan rahasia tegar dan tidak pernah membongkar dan tidak pernah melawan kata.

tentang kerja.
gua boleh dikatakan seorang yang workaholic. mampu bekerja hingga tidak hirau akan waktu.
dan mampu duaratuspersen fokus hingga sebenarnya gua mampu kerja tanpa fikir akan teman-teman lapang dan teman-teman hati. cuma belum waktu untuk gua lakukan saja.

tentang angan-angan.
tiap hari pasti akan ada angan-angan yang baru.
gua angankan untuk bermain bersama pasukan real madrid dan bergandingan bersama mesut ozil.
gua angankan sedang makan burger bersama nur fathia di burgerking teluk chempedak.


31 March 2013

dan sekarang
aku lebih rela mempunyai sesuatu yang punya perasaan daripada memiliki seseorang yang tidak punya akan hati
dan jika dahulu aku pinta kau jadi sesuatu, bukan seseorang,
tapi kini segalanya telah berubah
dan aku pohon, jadilah seseorang kembali
tetapi yang punya hati dan perasaan
pleasee?
usah dibiar digantung disidai terlalu lama
takut nanti dicuri diambil orang
atau
takut nanti mati dimakan diamamah waktu
usah
kerana gossip girl, dia goodnight kan aku.

xoxo

17 March 2013

berlagak sombong poyo mengada-ngada !

pernah tidak kau bencikan seseorang?
pernah kau tahu cari apa sebabnya?

pernah kau tahu kenapa?
kenapa kau tak suka kau benci maki dia?
mungkin kerna dia tidak memberi apa-apa kepentingan pada kau.
makanya kau kata dia tu berlagak sombong poyo mengada-ngada.
kau benci maki dia.
sepuasnya.
tapi,
cuba tiap kali kau berjumpa dengannya kau terima hadiah atau sesuatu darinya,
apa ceritanya masih sama?
ya,
yang kau kata berlagak sombong poyo mengada-ngada itu lah yang paling kau nantikan kehadirannya.
jangankan setahun,
telat yang cuma seminit pun kau kan cari di mana dia.

kita-kita.
suka-suka hanya kerana kepentingan diri sendiri.
biasalah.

hok benarnya.

hoh benarnya,
hok comel hok molek hot lote hok tu lah hok racunnya.
hok burok hok huduh hok bodo bengong hok tu lah hok madunya.
bakpo?
mu tokse?
mu tokse mu bui ke aku.

05 March 2013

aku cuma laki-laki biasa.

pernah tidak, tatkala kau melakukan sesuatu dengan segala daya dan dari hati,
tapi tidak pernah sekali kau dihargai?
apa pernah kau tahu rasa itu?

maaflah,
bukan aku penat pada tubuh,
bukan aku putus pada harap,
bukan aku patah pada hati.

cumanya,
aku ini laki-laki biasa,
laki-laki yang punya perasaan normal,
sama seperti yang lain,
punya perasaan, juga hati.

cuba kau figura hatiku,
cuba gapai kotak yang duduk di sisipintu hatiku.

bukalah.

moga kau tahu.

kadang-kadang,
ingin sekali aku mahu kau juga merasa sama seperti apa yang aku rasa.

24 February 2013

maaf, kerna belum bisa beri kamu bahagia.

please i'm begging u.

fyi, my blogspot has been hacked by anonymous. ( someone that i used to know ). but today, i got back my blogspot. hey this is my page, not yours. why u fucking care? i'll just write what i want, what i feel. if u think i'm such an ungrateful spoiled brat so don't like me and please go die. hey get out of my way. pleaseee. i'm begging u. i never concern most of u anyway. 


08 December 2012

biar pedih sakit perit.

andai dulu cita-cita aku mahu jadi seorang doktor
andai dulu cita-cita aku mahu jadi seorang jurutera
andai dulu cita-cita aku mahu jadi seorang footballer
tapi sekarang mungkin sudah lain
cita-cita aku impian aku cuma satu
mahu jadi manusia yang dipandang tinggi
mahu jadi manusia yang dihormati
dan mahu jadi manusia yang luar biasa
dan aku sedang mencuba untuk itu
kerna aku ini harapan
harapan semua
harapan keluarga yang terutama
kerna aku cuma satu
ini untuk ibu
ini untuk abah
ini untuk masa hadapan
tapi juga aku sedang bahawasanya untuk aku jadi sebegitu
aku perlu tempuh begitu banyak halangan dan dugaan
dan juga telah aku merasai sekit pedih perit itu
ya, aku cuba gagahi
demi harapan, dan masa hadapan

Ya Tuhan, aku mohon kuatkan aku dan permudahkan segalanya.

06 December 2012

Saya rindu mak saya.

Mak asyik call, mak tanya khabar, mak tanya tentang bisnes, mak tanya tentang semuanya.
Dan mak cakap kat kampung musim buah, mak pergi kutip durian, kutip rambutan, kutip manggis, kutip rambai.
Mak tanya bila mahu pulang?
Saya hanya diam.
Mak, saya mahu pualang.
Saya rindu mak rindu kampung rindu semua.
Mak, saya akan pulang.
Saya sayang mak.

05 December 2012

Sampai mati

Aku
Ada satu sifat yang aku mampu ubah walau dengan hanya sekelip mata.
Tapi
Ada satu sifat yang tak mampu aku ubah walau sampai mati.

18 November 2012

loghat.

perangai loghat. tak pernah habis.

" u can take the people out of the kampung but u cannot take the kampung out of the people. "

-amar fadhli.

27 October 2012

i have friends. they're all crazy. however it is, even they always do something stupid and crazy things, but they're good in giving advice. thanks guys.

warkah cinta buat 'N'.

dan sejak aku pasti kau adalah pemilik tulang rusukku
dan sejak itu juga tidak pernah aku fikirkan orang lain selain kamu.
yang ada, cuma kamu.

tak perlu dua kali fikir untuk bilang aku rindu kamu.
tak perlu dua kali fikir untuk bilang aku sayang kamu.
tak perlu dua kali fikir untuk bilang aku cinta kamu.

sampai waktu
kau cium tanganku
aku kucup dahimu
kau, aku, jadi satu.

oh! ozawa.

malam tadi, ozawa datang lagi. tapi kali ini ozawa datang sebagai seorang housekeeper. loceng bilik 017 berbunyi. tiga kali sebelum aku sempat membuka pintu untuk menjemput ozawa masuk.

" oh ya, please come on in, i need u clean all my tidy fucking room and all my clothes. now. "
" okay sir "

tanpa perlu banyak bicara, ozawa terus memulakan tugasnya. dan aku yang malas mahu menunggu, terus ke bathroom. i just want to take a longgggg nice bath.
teapat satu jam, aku keluar dari bathroom. aku lihat semuanya sudah selesai dikemas ozawa. perfect. tiada yang mengecewakan. kasihan sungguh ozawa, sejuk penghawa dingin pun tak mampu dari menghalang keringat ozawa dari terus terbit. ozawa yang berpkaian formal seorang housekeeper sebuah hotel lima bintang aku lihat lama-lama. kemeje lengan pendek putih dan skirt merah jambu paras peha memang sungguh padan dengan ozawa. setelah segalanya selesai, ozawa meminta diri untuk pulang kerna tugasnya telah selesai. tiba-tiba.. semua lampu serta penghawa dingin terpada sendiri. blackout. semuanya gelap gelita tanpa ada walau satu cahaya. ozawa menjerit lalu menerpa aku . . .

seat 7a 7b dan stesen dang wangi.

bagi aku, kau dan aku cuma berada di dalam satu gerabak train yang sama. yang bezanya, kau cuma berada di gerabak yang paling depan, dan aku berada di dalam gerabak yang paling belakang. dan bezanya lagi, kau mungkin naik dari stesen KLCC dan aku naik dari stesen setiawangsa. walau kita dari stesen yang berlainan, atau kita duduk di dalam kelas yang berbeza, aku harap mungkin suatu hari nanti aku mampu duduk betul-betul di seat sebeleh kau. kau seat 7a dan aku seat 7b. dan kita akan sama-sama turun di destinasi yang sama. mungkin dang wangi.

sesudah menulis mereka dan berimagi segala macam kemungkinan, baru aku teringat yang train tak punya seat yang tertera nombor atau huruf. jadi mana mungkin kita akan duduk di seat 7a dan 7b.

kau ingat tak si S beromen dengan si M kat tepi tangga?

tempoh hari terjumpa kawan lama. kawan sekolah. 7 tahun tak jumpa. akhirnya terjumpa di kuala lumpur. dan bila terjumpa, mula bersembang bergebang bercerita segala. tapi bercerita tentang segala yang berkisar di zaman sekolah. cerita bertumbuk. cerita hisap rokok belakang almari. cerita budak hisap gam. cerita budak hisap ganja. cerita budak kena raba. cerita kawan kau bercinta dengan kawan aku last-last bercinta dengan kau. cerita lari dari sekolah. cerita buli budak sampai pengsan. cerita main bola dari pagi sampai ke petang. cerita kau kikis duit anak penghulu. cerita sekodeng budak beromen tepi tangga. cerita kau jadi hero selamatkan budak kes bertumbuk. . dari malam semalam sampai ke malam esoknya, cerita zaman sekolah bersambung tanpa ada henti. tak pernah habis.

semua cerita nampak gampang dan macam takda satu pun pengertian. tapi bagi aku mungkin, yang semalam itu yang mencorakkan kita hari ini dan kita hari esok.

gadis laman I

ada satu gadis. gadis SPM. tiap minggu ke kelas tuisyen di laman seri. tiap kali mahu ke kelas pastinya akan lalu di depan kedai aku. itu pasti. bukan kerna tidak ada jalan lain, mungkin kerna di laluannya ada aku.

6 bulan berlalu. hanya perhati. tanpa senyum. hanya mata sama tentang. mungkin sama masih belum berani. atau mungkin suatu hari nanti, ketika dia cuba melewati aku, buku teks tau talipon bimbitnya akan tercicir. lantas aku menegur.

" awak, your handphone "
" oh, thanks "
" sama-sama. eh okay tak phone tu? "
" takda apa pun, jatuh sikit je, thanks tau "
" eh its okay lah. next time hati-hati pegang barang "
" yah, thanks again "
" oh, selamat ke kelas "
" eh jap, macam mana tau saya kat sini pergi kelas? "
" dah 6 bulan wak " :)

bersambung . . 

ok, tempoh hari gadis SPM itu datang ke kelas dengan memakai kebaya merah yang berbelah di tengah hingga paras lutut. semua seperti pegun.

permainan lewat pagi

4.25 minit pagi.

pagi minggu. mata belum juga mahu ajak ke ranjang. sedang jari tangan masih rakus merogol joystick. namun skor di kaca tv masih belum berubah angka. sejak 15 minit tadi angkanya masih sifar.

- bulan sudah satu, bintang sudah seribu, tapi aku masih sifar. celaka punya manchester united.

malam yang sepi pi pi

malam itu sunyi sepi
semua sepi
tv sepi
radio sepi
orang sepi
cicak sepi
kucing sepi
mat rempit sepi
mat kereta laju sepi
mat indon kontrak sepi
mat tiga suku pun sepi

tiba-tiba nokia 3250 yang pertama memecah sepi

1 NEW MESSAGE
012-765XXXXXX

"Selamat malam"

satu pesanan dari seseorang yang lansung tak aku kenali.stranger.
tanpa membalas, handphone terus aku matikan.

"ah, mengapa perlu diucap selamat kepada malam?" gila.

26 October 2012

Djakarta.

Alhamdulillah, Jakarta touched down. hope everything will be good and go as planned. 

kopi jantan.

kau kemam kepat kulum hisap gigit ratah jilat telan teguk lah walau sekilo kopi jantan sekalipun, kalau mata kau mahu pejam, tetap juga pejam.

REI

i miss my Japanese girl.

28 September 2012

sebagaimana iblis

berusahalah kamu sebagaimana kuatnya usaha seekor iblis.
yang tak pernah kenal erti putus asa, dan tak pernah jemu.
-Amar Fadhli.

02 September 2012

27 June 2012

Selamat Ulang Tahun Amar.


Selamat hari ulang tahun Amar.

Seperti biasa, tiada apa yang spesial. Cuma ucapan dari teman-teman, keluarga dan saudara-mara. Tapi aku tetap bersyukur kerana masih diberi peluang dan kesempatan untuk terus bernafas dan menikmati nikmat-nikmat Tuhan diatas muka bumi ini. Juga diberikan peluang untuk terus mengabdikan diri kepadaNya sebagai seorang hamba yang menurut segala perintahNya.

" Ya Allah, Kau berkati, Kau rahmati dan Kau permudahkanlah segala urusan dunia dan akhiratku. Amin. "


10 June 2012

angan-angan :)

semalam. dalam perjalanan pulang dari alor setar ke kuala lumpur. dalam kereta, aku duduk seat belakang.dan sambil pandang luar tingkap, aku mula pasang angan-angan. angan-angan suatu hari nanti gimana caranya aku mahu lamar kau. mungkin aku datang ofis, aku buat kejutan. atau mungkin aku bawa kau tepi pantai sambil tengok matahari jatuh. atau mungkin waktu tengah webcam. atau mungkin waktu candle light dinner tepi kolam hotel five setar. atau.. ah. macam-macam yang aku fikirkan. sampai tak tahu yang mana satu aku nak pilih. pening. dan last skali, aku tidur. :)

lepas bangun tidur, aku pening-pening sikit. aku pandang luar tingkap semula. aku tengok ada bentuk-bentuk awan yang menarik. aku pun reka sendiri apakah rupa awan-awan itu. ada yang aku tengok macam burung, ayam, tahi, orang terbang, buaya tengah nganga mulut, tengkorak dinosaur. tapi ada satu tu aku tengok macam helikopter! sumpah! gaya betul sebiji-sebiji. lepas tu aku malas nak fikir dah. aku pejam mata balik. nak angan-angan lain yang lebih sedap pula. :)

22 May 2012

seorang gadis telah ditipu si cermin gelap

ada gadis. sedang berdiri depan cermin gelap. yang disebelah sana ada aku. tapi gadis itu tak nampak aku. hanya aku yang nampak dia. dia lihat-lihat dirinya. dia betulkan baju. dia sisirkan rambut. dia belekkan wajah. semua. lama. seratus peratus dia percayakan cermin itu. cantik yang dibias cermin, maka cantiklah dia. tapi dia tak tahu yang sebenarnya cermin itu sedang berbohong padanya. kasihan gadis itu, ditipu si cermin gelap. padan muka.

17 May 2012

malam tadi. telah terbukti, yang hati aku ternyata lembut.
hanya dengan sepatah dua kata dari ayah, mata aku berkaca.
ya, hati aku memang lembut.
makin aku paksa keraskan, makin mudah air mata ini tumpah.
sampai sudah.
takkan mungkin.
tanpa jawapan.
hanya persoalan.

dan rupa-rupanya..

12 May 2012

13 MAY - it's not a tragedy.

KHAS BUAT INSAN YANG PALING AKU SAYANG DALAM DUNIA.

ibu,

ibu yang selalu jadi jam loceng aku setiap pagi
yang tiap pagi akan ketuk pintu bilik aku sambil kata 
"adik bangun dah subuh dah 6 suku"
meski aku pesan suruh kejut 6 setengah, tapi ibu selalu kejut 6 suku
ibu cakap tak baik lewat-lewatkan solat

tiap pagi waktu sekolah bila aku mandi
ibu selalu ketuk pintu bilik air sambil cakap "adik cepat dah 6.45"
meski aku tau yang sebenarnya baru pukul 6 setengah
ibu tak nak aku lewat
maka "dah 6.45" tu hari-hari aku akan dengar

aku ni suka main. hari-hari pun nak main. 
ibu tau anak dia ni hari-hari main sini sana
ibu tak kisah, ibu faham anak dia
tapi hari-hari ibu pesan
"adik jangan balik lewat maghrib sangat, setan iblis banyak di luar"

pernah aku duduk jauh lama-lama aku takda duit
aku tak nak susahkan ibu minta duit
tapi ibu macam tau-tau anak dia perlu duit
maka ibu hantar meski aku tau ibu pun perlukan duit

tiap kali duduk jauh
tiap hari ibu talipon tanya khabar anak dia
meski sebenarnya aku tau aku yang patut tanya khabar pada ibu
tapi ibu tak kisah ibu lagi pentingkan aku dari dirinya sendiri

waktu kami susah nak beli makan tak ada
ibu tetap sanggup berkorban apa saja untuk kasi aku makan
meski aku tau ibu sendiri pun belum makan
tapi itulah ibu, asalkan anak dia makan dah cukup

kalau aku nak pergi jauh nak tinggal ibu lama
ibu sanggup hantar aku walaupun terpaksa jalan jauh
aku cakap kat ibu "takpa takpayah hantar adik dah besar"
tapi ibu tak kira walau aku besar mana pun
ibu tetap nak tengok anak dia depan mata sendiri

kalau aku mintak apa-apa dari ibu
pasti ibu akan usahakan sampai dapat
walaupun aku tahu ibu sebenarnya takda duit
tapi ibu sanggup berpajak demi anak dia

ibu, terlalu banyak pengorbanan ibu sejak aku lahir, terlalu
ibu, terlalu banyak yang aku drafkan tentang ibu, tentang jasamu. terlalu
ibu, sesungguhnya engkaulah insan terhebat dan termulia yang pernah aku kenal

ibu, lahir besar pandai aku semuanya kerana ibu
tapi maafkan aku andai kadang aku ini jadi
degil sombong bebal melawan manja menghampakan

cuma satu,
aku pinta restumu untuk hidupku
moga-moga suatu hari aku jadi seorang anak yang membanggakan


ibu,
sempena hari yang berbahagia ini, adik ada sesuatu untuk ibu

tadaaaAAA !!

ibu, sempena hari jadi ibu, dan sempena hari ibu
adik bagi hadiah yang tak seberapa ni untuk ibu
kat dalam kotak coklat tu ada kittunkatz bengal sekor
dalam kotak sampul kaler2 tu ada jongkong mas
then dalam sampul surat putih besor gedabak tu ada cek 10 juta



:D

ibu, hari ini, ini je yang adik mampu
lain hari, insya Allah, akan lebih

walau aku tahu walau sebesar mana atau sebanyak mana pun yang aku bagi masih lagi
takkan mampu untuk membalas jasamu padaku sejak aku dalam kandungan, hingga sekarang

tapi aku akan berdoa pada Tuhan agar ibu sentiasa dikurnia kesihatan yang berpanjangan,
umur yang panjang, sentiasa dirahmati dalam setiap lakumu, dan berbahagia hingga firdausi.

selamat hari jadi dan selamat hari ibu !

10 May 2012

aku yang kembali bernafas.

" don't ever deal on shisha again, just like a sick dragon "
setelah 6 purnama, itulah kata yang paling manis aku dengar dari kamu.
thanks sayang. :)
selamat kembali, dan mari kita berkenalan semula.

07 May 2012

ROMPAKAN BERSEPADU ep1- Plan B



malam semalam adalah malam terakhir yang aku sempat tonton dengan mata kepala aku sendiri sebuah teater arahan Alloy Paradoks dari Paradoks Pruduction. merupakan teater yang beraliran realisme dari mereka. teater yang bertajuk Rompakan Bersepadu ini telah dimainkan di Dewan Bahasa dan Pustaka Kuala Lumpur selama 4 hari bermula pada 3 hingga 6 Mei. selepas aku kempunan nak tengok teater Juta Juta, kali ini aku bertekad untuk tidak lepaskan peluang untuk melihat hasil karya dari golongan muda yang berbakat ini. dan ternyata, sangat tidak mengecewakan semua penonton yang hadir. walaupun hanya bermain di satu ruang yang agak terbatas, namun setiap seorang dari mereka dapat memainkan watak dengan sangat berkesan.


sinopsis:


satu kumpulan semi-pro sudah buat rompakan ke atas sebuah kedai emas. Halim yang jadi ketua, memimpin empat lagi kawan dia yang lain, Zul, Nizam, jumat dengan dani.


tapi plan terlari sikit bila polis sampai awal sangat dan menyerbu mereka semasa rompakan tengah berlaku. akibatnya semua terpecah bawa haluan masing-masing untuk selamatkan diri.


semua plan jadi kucar kacir. semua orang saling mencurigai satu sama lain. ada antara mereka yang plan untuk khianat plan asal dan cuba nak belot. tapi di sebalik plan yang dah rosak, ada lagi plan lain yang tengah berjalan.


rating : sembilan perpuluhan sembilan bintang.









03 May 2012

pernah dalam hubungan, kekadang kita rasa kita betul. kita rasa si dia yang patut mintak maaf dulu. adakala ego tu terlalu tinggi sampai bertahun-tahun tak bertegur sapa. kenapa susah orang nak mengalah? aku tak nampak apa-apa kekurangan pun kalau kau mengalah. adakah kau rasa tak cool kalau kau datang kat dia dan cakap "aku mintak maaf?". biar lah even kau tak salah sekali pun. kita dengan tuhan pun macam tu. kalau tuhan nak ungkit salah kau dengan DIA, aku yakin kau tak larat nak dengar.